• Counter :
  • 1110
  • Date :
  • 10/27/2004

Albanian proverbs (1)

Ai që ndërton me djersë, mbron me gjak.

Who builds with sweat, defends with blood.

Ai që përton sot, pendohet mot.

Who is lazy today, regrets it later.

Ai që s'ka zemër, s'ka as thembër.

Who has no heart, has no heels.

Asht kollaj me ia pre bishtin ujkut të vramë.

It is easy to cut the tail of a dead wolf.

Balta -- m'ë ëmbël se mjalta.

The mud [in Albania] is sweeter than honey [elsewhere]

Burri në shtëpi, si dreqi në xhami.

A man at home, like the devil in a mosque.

Cdo njeri është mbret në shtëpinë e tij.

Every person is king in his own home.

Çelësi që punon, nuk ndryshket.

The key that is used does not rust.

Dembeli është nëna e të gjithë veseve.

Lazyness is the mother of all bad habits.

Dera e përtimit, caku i mjerimit.

The door of lazyness is the boundary of suffering.

Dielli, edhe kur ka re, ndrit.

The sun shines even when it is cloudy.

Difton fmija, c'ka shtëpia.

The child tells what is in the house.

Dita pa punë nata pa gjumë.

The day without work, the night without sleep.

E vërteta rri si vaji mbi ujë.

The truth stays like oil on water.

Edhe ujët po të rrijë në një vend qelbet.

Even water gets stale if it stays in one place.

Fikut ulët i hyp kushdo.

The low fig [fruit branch] can be climbed by everyone.

Fjala e plakut, e pushka e djalit.

The word of the old, and the gun of the young.

Gjarpëri ecën dhe fshin gjurmët me bisht.

The snake moves and erases its tracks.

  • Print

    Send to a friend

    Comment (0)