• Nombre de visites :
  • 585
  • 4/2/2008
  • Date :

   İslam Konferansı Teşkilatı İsrail'i kınadı

?slam konferans? te?kilat? ?srail

 

   İKT Olağanüstü İcra Kurulu'nun kapanış bildirisinde, İsrail, Filistin halkına karşı uyguladığı davranışları nedeniyle kınandı.

   İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Olağanüstü İcra Kurulunun Cidde'de Gazze gündemiyle yaptığı toplantıdan sonra yayınlanan kapanış bildirisinde, İsrail, Filistin halkına karşı uyguladığı yasa dışı davranışlarından ötürü kınandı.

   Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki'nin de aralarında bulunduğu 10 ülkenin dışişleri bakanlarıyla diğer ülkelerin üst düzeyde temsil edildiği İKT İcra Kurulu toplantısı, bugün Cidde'de İKT Genel Merkezinde yapıldı.

   Dışişleri Bakanı Babacan, toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin meselesinin Orta Doğu'daki birçok sorunun temelindeki asıl mesele olduğunu belirtti. Babacan, Filistin-İsrail ihtilafına müzakerelerle çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

   'Müzakereler sırasında da, BM Güvenlik Konseyinin kararları dikkate alınmalıdır. Toprak karşılığı barış ilkesi dikkate alınmalıdır. Arap Barış Planı ve yol haritası dikkate alınmalıdır. Güvenli ve tanınmış sınırlarda yan yana yaşayan iki devletli çözüm. Bizim Filistin'e yaklaşımımız budur.'

   Babacan, Anapolis'te yapılan Orta Doğu barış sürecini canlandıran girişimin çok önemli olduğunu ve 2008 sonu itibariyle bağımsız, egemen bir Filistin devleti kurulması kararı alındığını ve herkesin taahhütlerde bulunduğunu hatırlatarak, herkesin bu taahhütlerine uyması gerektiğini kaydetti.

   Ali Babacan, İsrail'in yeni yerleşim yerleri kurması ve mevcutlarını genişletmesiyle Gazze'de son günlerdeki olayların çok büyük endişe verici unsurlar olduğunu belirterek, şöyle dedi:

   'Bunlar Anapolis'le çatışıyor. Bu konuda İsrail'e çağrıda bulunduk. Bu arada tabii ki Filistin'de Batı Şeria ve Gazze'de iki ayrı hükümetin bulunması Filistin'e zarar veriyor. Ulusal birlik hükümeti kurulmalıdır.'

   Babacan, Filistinlilerin ekonomik kalkınmasına da dikkati çekerek, Türkiye'nin bölgede yaptığı uygulamalar hakkında bilgi verdi. Babacan, İsrail yerleşim yerlerine yapılan saldırıların da yanlış olduğunu kaydetti.

   Ali Babacan, Gazze'de İsrail'e saldırıların yanı sıra İsrail'in misillemelerinin de yanlış olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

   'Gazze'de yaşananlardan endişe duyuyoruz. İsrail, Filistinlilerin ekonomik kalkınmasına yardımcı olmalı. Annapolis sürecine uyuşmayan davranışlarda da tarafların bulunması gerekir."

   İKT toplantısının açılış konuşmalarından sonra basına kapalı yapılan oturumunda, diğer ülkelerin bakanlarının da söz alarak görüşlerini aktardığı öğrenildi.

   Daha sonra kurulan ortak bir komite, kapanış bildirisini hazırladı.

   KAPANIŞ BİLDİRİSİ

   İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında, 9 maddeden oluşan kapanış bildirisini okudu.

   İhsanoğlu, toplantıya aralarında Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün yanı sıra 10 ülkenin bakan düzeyinde olmak üzere, 32 ülkenin temsilcileriyle katıldığını belirtti.

  İhsanoğlu, kapanış bildirisinde, toplantıya katılan ülkelerin oy birliğiyle aldığı kararlardan ilkinin, İsrail ile ilgili olduğunu kaydetti.

   Ekmeleddin İhsanoğlu'nun açıklamasına göre, kararda İsrail, Gazze'de yaptıkları nedeniyle kınandı. Ayrıca, Gazze'deki insani durumun kötü gidişinden İsrail'in sorumlu tutulması gerektiği vurgulandı.

   Bildiride yer alan diğer maddelerde, BM Güvenlik Konseyinin, Gazze'de İsrail'in Filistinlilere yönelik uygulamalarını kınamamasının hayal kırıklığı yarattığı vurgulandı. Bildiride, BM'nin bir an önce harekete geçmesi ve işgal altındaki Filistinlilerin bir an önce himaye altına alınması istendi.

   Bildiride, BM İnsan Hakları Komisyonunun 23 ocakta aldığı karardan memnuniyet duyulduğu da belirtildi.

Kapanış bildirisinde, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri İhsanoğlu'nun Gazze'de yaşanan trajediden sonra hemen devreye girerek, insani yardımların ulaştırılması konusunda gösterdiği hassasiyetin memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.

   İKT üyesi ülkelerin, Gazze halkına bir an önce yardım elini uzatması istenen bildiride, Mısır'ın Gazze'deki insanlara sınırlarını açmasının takdirle karşılandığı belirtildi.

   Bildiride, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in, Filistinli grupları acil olarak aralarındaki görüş ayrılığına son vererek, bir an önce birlik ve beraberliğin sağlanması çağrısı olumlu karşılandı.

   Filistin hükümetinin Gazze'deki geçişlerin bütün sorumluğunu alacağını ilan etmesinin de İslam ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılandığı vurgulanan bildiride, tarafların bir araya gelerek görüş birliğine varması istendi.

   Başkenti Kudüs olan ve 1967 sınırlarının geçerli olduğu bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasına katılan üye ülkelerin kesin destek verdiği de bildiride yer aldı.

   Genel Sekreter İhsanoğlu da, Gazze'deki sıkıntıların bir an önce sona erdirilmesi ve ambargonun kaldırılması için Dışişleri Bakanları, Filistin yetkilileri ve BM yetkilileri arasındaki görüşmelerde yetkili kılındı.

   İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, daha sonra gazetecilerin bir sorusuna karşılık, Filistinliler arasındaki sorunların çözümü için tarafları bir araya getirdiklerini kaydederek, bu konuda Mekke görüşmelerinin önemli bir dönüm noktası olduğunu, ancak halen bir sonuca ulaşılamadığını belirtti.

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)