• Nombre de visites :
  • 617
  • 23/1/2008
  • Date :

Nato: Nükleer silah kullanabiliriz

Nato: Nükleer silah kullanabiliriz

    NATO, önleyici olarak 'nükleer silah kullanma seçeneği'nin vazgeçilmez olduğunu bildirdi.

   Nato üyesi beş önemli batılı ülkenin askeri yetkili ve stratejistleri, nükleer ve diğer kitle silahların yayılmasını hemen durdurmak için Batı'nın bir önleyici nükleer saldırı yapmaya hazır olması gerektiğini söylediler.

   İngiliz The Guardian gazetesi, Nato askeri yetkili ve stratejistlerin, Nato'da köklü bir reform çağrısında bulunarak ABD, Nato ve Avrupa Birliği tarafından dünyada artmakta olan 'zorbalık' tehditleri ile baş edebilmek amacıyla ortaklaşa yeni bir anlaşma metninin hazırlanmasını istediklerini yazdı.

   ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda eski genelkurmay başkanları günümüzde dünyada nükleer silahların ortadan kaldırılacağına dair gerçek bir ihtimal olmadığı için "ilk saldırı" nükleer seçeneğinin "vazgeçilmez bir enstrüman" olduğunu savundular.

   Gazetenin haberine göre, halen görevde olan komutan ve siyaset uzmanlarının, aralarında yaptıkları tartışmalarından sonra bir manifesto hazırlandı. Manifestoyu hazırlayan yetkililer, görüşlerini kamuoyuna ya açıktan ifade etmek istemiyorlar veya buna yetkileri yok.

   MANİFESTO PENTAGON'A SUNULDU

   Manifesto yaklaşık 10 gün önce Washington'da Pentagon ve Nato Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'e sunuldu. Bildiride yer alan tekliflerin nisanda Bükreş'te yapılacak Nato zirvesinde ele alınması bekleniyor.

   Manifestoyu ABD eski Genelkurmay Başkanı ve Nato Avrupa eski Komutanı General John Shalikashvili, Almanya eski en üst seviye komutanı ve NATO askeri komitesi eski başkanı General Klaus Naumann, Hollanda eski Genelkurmay Başkanı General Henk van den Breemen, Fransa eski Genelkurmay Başkanı Amiral Jacques Lanxade, İngiltere eski Genelkurmay Başkanı Mareşal Lord Inge yazdı.

  '11 EYLÜLDEN SONRA BATI TEHDİT ALTINDA'

  Batılı ülkelerin önde gelen askeri yetkililerinin hazırladığı bildirgede, 11 Eylül 2001 terör saldırıları sonrasında Batı'nın "karşı karşıya bulunduğu tehdit ve zorlukların alarm veren resmi" çizildi ve bununla nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin çeşitli formülleri ileri sürüldü.

  Beş en üst seviye komutana göre Batılı değerler ve hayat tarzı tehdit altında. Fakat batı kendini savunmak üzere henüz kararlı bir eyleme geçemiyor. Manifestoya göre başlıca tehditler:

   'DİNİ FUNDAMENTALİZM BİRİNCİ TEHDİT'

- Siyasi fanatizm ve dini fundamentalizm.

- Küreselleşmenin 'karanlık yüzü', yani uluslararası terörizm, organize cinayet ve kitle imha silahlarının yayılması.

- İklim değişikliği ve enerji güvenliği. Enerji kaynakları mücadelesi ve büyük miktarda potansiyel 'çevre' göçü.

- BM, Nato ve AB gibi örgütlerin yanısıra ulus devletin zayıflaması.

   Rusya Genelkurmay Başkanı da iki gün önce önleyici nükleer saldırı gerçekleştirme seçeneklerinin halen mevcut olduğu hatırlatması yapmıştı.

  Askeri gözlemciler; Rusya ve Nato'nun birbiri ardına "önleyici nükleer saldırı" açıklamaları yapmalarına dikkat çekerek 'soğuk savaş günlerine geri mi dönülüyor' sorusunu sormaya başladılar.

  'NÜKLEER SİLAH KULLANABİLİRİZ'

  Öte yandan Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski, Rusya'nın, ciddi bir tehdit altında kalması durumunda nükleer silahlarını önleyici amaçla kullanabileceğini açıklamıştı.

  Yuri Baluyevski Rusya'nın kimseye saldırmayacağını belirterek, "Ancak uluslararası toplumdaki tüm ortaklarımız açıkça anlamalı ve hiçbir kuşkuları olmamalıdır ki Rusya kendi ve müttefiklerinin egemenliğini ve bölünmez bütünlüğünü korumak için nükleer silahları da dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerini kullanacaktır ve bunu önleyici amaçla yapabilir" diye açıkalamalarda bulunmuştu.

  Dünya Bülteni / Haber Merkezi

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)