• Nombre de visites :
  • 595
  • 26/11/2007
  • Date :

Lübnan'da OHAL tartışması 

Lübnan'da OHAL tartışması


   Görev süresi dolan Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, olağanüstü hal ilan ederek, orduyu göreve çağırdı. Başbakan Fuad Sinyora ise olağanüstü hal kararını reddetti.
   Cumhurbaşkanı Lahud'un sözcüsü Refik Şalala, 'Devlet Başkanı'nın orduya tüm yurtta asayişi temin etmesi için tam yetki verdiğini' bildirdi. Sinyora hükümetinin sözcüsü ise Amerikan Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, "Olağanüstü hal için tek yetkili organ hükümettir. Sayın Lahud'un kararı meşru değildir, anayasaya aykırıdır.'' ifadelerini kullandı. Görev süresinin bitimine 4 saat kala olağanüstü hal çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Lahud, yetkilerini Suriye karşıtı ve Amerikasever hükümete devretmek istemiyor. Zira Lübnan Anayasası'nın 62. maddesine göre, cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda, yetkiler otomatik olarak başbakana geçiyor. Ancak, Lahud, daha önce yaptığı bir açıklamada, koltuğunu Başbakan Sinyora'ya değil Lübnan Genelkurmay Başkanı Michel Süleyman'a devredeceğini açıklamıştı.

   Öte yandan, dün de gerçekleştirilemeyen devlet başkanlığı seçimleri 30 Kasım'a ertelendi. Devlet başkanını belirlemek için yapılan meclis oturumunda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için seçimler bu tarihe kaldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, muhalif liderlerin yeni bir isim üzerinde anlaşmasına zaman tanımak için oturumun ertelendiğini belirtti. Muhalefet milletvekillerinin boykot ettiği oturumda toplantı yeter sayısı sağlanamadı. Anayasaya göre meclisin, görevi sona erecek Devlet Başkanı Emil Lahud’un yerine devlet başkanını 25 Eylül’de seçmesi gerekiyordu. Ancak meclisteki siyasi partiler ortak bir isim üzerinde uzlaşamadığı için devlet başkanının seçimi defalarca ertelendi.

   Lübnan'da bu gelişmeler yaşanırken ABD açıklama yapmakta gecikmedi. Sinyora’yı destekleyen ve yetkilerin ona geçmesiyle ellerini ovuşturan ABD, Lübnan ordusuna “hukuka” bağlı kalması çağrısı yaptı. Dünyadaki çoğu hukuksuzluğun kaynağı Amerika, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak hükümetin üstlenmesi gerektiğini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ordu ve güvenlik güçleri, siyasi aktörlerin karşılıklı müzakerelerine sağlayacak biçimde hukukun üstünlüğüne bağlı olmalıdırlar." denildi.

   Siyasi gözlemcilere göre, dini cemaatlere ayrılan kotaların karmaşık dağılımına ve uzlaşma geleneğine dayanan Lübnan siyasi yapısında, hiçbir çoğunluk azınlığa iradesini kabul ettiremiyor. Bu nedenle meclisteki Suriye karşıtı çoğunluk ve Şam ile Tahran'ın desteklediği muhalefet, yeni cumhurbaşkanının seçilmesi konusunda anlaşamıyor. Konuyla ilgili bir gözlemci şu yorumu yapıyor: “18 cemaatten oluşan 4 milyonluk nüfusa sahip Lübnan toplumunun dini karakterini daha da vurguladı. ABD'de, yüzde 0,5 puan farkla yeni başkanı seçersiniz. Lübnan'da ise cemaatlerden biri memnun değilse, sistem felce uğrar...”

   Lahud dönemi sona erdi

   Lübnan'ın, görev süresi gece yarısı sona eren Devlet Başkanı Emil Lahud, devlet başkanlığı sarayından yerini boş bırakarak ayrıldı. Beyrut'taki AFP muhabiri, Baabda Sarayı'ndaki personele veda eden Lahud'un askeri marş eşliğinde bir arabaya binerek saraydan ayrıldığını, binadan ayrılmadan önce de gazetecilere, "Üzerinde uzlaşma sağlanan bir başkan seçilmeli" dediğini aktardı. Muhabir, Lahud'un ayrıca, Fuad Sinyora hükümetinin "ABD, Fransa ya da diğerleri ne derse desin, gayrimeşru ve anayasaya aykırı" olduğunu söylediğini de belirtti.

 


 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)