• Nombre de visites :
  • 455
  • 24/10/2007
  • Date :

İslam ülkelerinde Rüşdi gerilimi tırmanıyor

               

İslam ülkelerinde Rüşdi gerilimi tırmanıyor

 

23/06/2007

Pakistan asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’ye ’Şövalye’ ünvanı verilmesiyle ilgili tepkiler büyüyor.

Pakistan asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’ye ’Şövalye’ ünvanı verilmesiyle ilgili tepkiler büyüyor. İran ve Pakistan’da başlayan tepki gösterileri Afganistan, Malezya ve Endonezya’ya da sıçradı. Haftasonu ise Mısır, Fas ve Tunus’ta mitingler düzenlenecek.

Gösterilerde şimdiden 20 kişi yaralandı. İran dün İngiltere’nin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, “İngiltere’nin bu kuşkulu ve ölçüsüz adımı İslam’a karşı bir eylemdir.

1.5 milyar Müslüman incitilmiştir. İngiltere hatasını düzeltmeli” uyarısını yapıldı.

Pakistan da “Şeytan Ayetleri” kitabının yazarına verilen ünvanın intihar saldırılarını meşrulaştıracağını dile getirmişti.

 

                

 

İRAN CUMA HUTBESİNİN KONUSU 'İNGİLTERE VE RÜŞDİ'

Ahmed Hatemi, Tahran Üniversitesinde kılınan cuma namazında verdiği hutbede, İslam dünyasında tepkiyle karşılanan ''Şeytan Ayetleri'' kitabının yazarına ''Sir'' (Sör) unvanı verilmesine değindi ve ''bunun bütün Müslümanları incittiğini'' belirtti.

 

 FETVA HALA GEÇERLİDİR
    Ayetullah Humeyni'nin Rüşdi hakkında ölüm fetvası verdiğini hatırlatan Hatemi, ''İmamın bu fetvası hala geçerlidir ve asla değişmeyecek'' dedi.
    Hatemi, bu ''oyunda'' kaybeden tarafın ''kesinlikle'' İngiltere olacağını savundu.
    İngiltere Kraliçesinin doğum günü dolayısıyla geçen hafta ''şövalye nişanı'' verilenler arasında Salman Rüşdi'nin de yer almasına tepki gösteren İran, İngiltere'nin Tahran'daki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak bunu protesto etmişti.


                   

İslam ülkelerinde Rüşdi gerilimi tırmanıyor

  KIŞKIRTICI BİR HAREKET
    İran'a göre, karar İngiliz hükümetinin İslama karşı mücadelesinin açık bir örneği. Daha önce İngiliz büyükelçiyle görüşen İran Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa işlerinden sorumlu yetkilisi İbrahim Rahimpur, kararın bir buçuk milyar Müslümanı ve diğer dinlere bağlı insanları derinden incittiğini söylemişti
    İbrahim Rahimpur "Tahran'ın, bu hareketin yaratacağı ortamdan İngiliz hükümeti ve Kraliçe'yi sorumlu tutacağını'' da vurgulamıştı. 
    İngiltere ise Salman Rüşdi'ye Şövalyelik unvanı verilmesinin İslamiyete hakaret niyeti taşıdığı suçlamalarını reddediyor.
    İngiltere Yüksek Komiseri Brinkley, Pakistan'da bir bakanın Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin Şövalye unvanı almasıyla ilgili demecinden büyük kaygı duyulduğunu bildirdi.



Pakistan Dini İşler Bakanı İcaz ül Hak, Parlamento oturumda, 'bu gibi adımların terörün temelini oluşturduğunu' öne sürmüştü.
Bakan, "Birisi Peygamber'in onurunu korumak için intihar saldırısı düzenlerse, yaptığı vacip olacaktır" demişti. İcaz ül Hak, daha sonra sözlerinin terörü teşvik etmek değil, kökenlerini ortaya koymak amacıyla sarfedildiğini savundu.

Pakistan parlamentosu, Pazartesi günkü oturumunda, İngiltere'nin yazar Salman Rüşdi'ye 'Şövalyelik' unvanı vermesini oybirliğiyle kınamış ve yazara bu nişanın sunulmasından vazgeçilmesini istemişti. 


                  

İslam ülkelerinde Rüşdi gerilimi tırmanıyor


   SALMAN RÜŞDİ VE SEBEP OLDUĞU TEPKİLER

Salı günü 60 yaşına giren Salman Rüşdi, Kraliçe İkinci Elizabeth'in, topluma katkıları ve büyük başarıları dolayısıyla takdire layık bulduğu 950 kişilik listeye girmişti.
    Kraliçe adına her yıl iki kez bu tür listeler açıklanıyor ve 100 bini aşkın kişiye bu şekilde unvan verildiği tahmin ediliyor.
    Şövalyelik unvanı için halktan herhangi bir kişi, istediği ismi aday gösterebiliyor. Adaylar ilgili komisyonların uzman heyetlerince gözden geçiriliyor, hazırlanan listeler hükümete oradan da Kraliçe'ye sunuluyor.
    Bu yılki listede CNN muhabiri Christian Amanpour ve müzisyen Joe Cocker'ın yanı sıra, askerler, sporcular, sanatçılar, hayır işlerine katkıda bulunanlar hatta hastalığı ile ilgili bilinçlenme kampanyaları düzenlemiş bir kanser hastası bile var.
    Ancak Rüşdi son derece tartışmalı bir isim. 1989 Yılında Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri adlı kitabı yayımlandığında Müslümanlar arasında geniş protesto eylemleri ve infiale tanık olunmuş, kitap pek çok yerde yasaklanmıştı.
    İslam devriminin lideri Ayetullah Humeyni de yazar hakkında, ölüm fetvası çıkarmıştı. İranlı yetkililer, zaman zaman Humeyni'nin Rüşdi hakkında verdiği fetvanın hala geçerli olduğu yönünde açıklamalar yapıyor.
    Tartışmalı kitap, Hindistan'ın Bombay kentinde, Müslüman bir ailenin oğlu olan Rüşdi'nin dördüncü romanı. Öğrenciliğinden bu yana İngiltere'de yaşayan Salman Rüşdi'nin diğer öne çıkan kitapları arasında Geceyarısı Çocukları, Utanç, Mağribi'nin Son İç Çekişi sayılabilir.





 

Kaynak: Dünya Bülteni / Ajanslar

 

 

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)