تبیان، دستیار زندگی
محمد مایلی كهن از علی كفاشیان خواست تا «به خاطر مردم و مملكت» از ریاست فدراسیون فوتبال استعفا بدهد ..........
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

به خاطر مملکت استعفا بده

محمد مایلی کهن

محمد مایلی كهن از علی كفاشیان خواست تا «به خاطر مردم و مملكت» از ریاست فدراسیون فوتبال استعفا بدهد.

سرمربی تیم فوتبال سایپا در گفت‌وگو با ایسنا، از هر دری سخن گفت. از این كه چگونه توانسته با بازیكنی همچون ابراهیم میرزاپور كه دو فصل قبل با 240 میلیون تومان با سایپا قرارداد بسته بود، قراردادی 160 میلیونی ببندد تا این دروازه‌بان در فصل 89 ـ 88 در چارچوب سایپا قرار گیرد.

او از این گفت كه ظاهر‌سازی‌ها در فوتبال به یك مشكل بزرگ تبدیل شده و مثل تمامی مصاحبه‌های گذشته‌اش تاكید كرد كه مشكل اصلی ورزش و فوتبال ایران، نبودن افراد متخصص و مدیر است.

مایلی كهن در ابتدای این گفت‌وگو درباره وضعیت سایپا در فصلی كه گذشت، گفت: فصل را با شكست برابر ذوب آهن آغاز كردیم. هیچ وقت فراموش نمی‌كنم كه در همان بازی اول گزارشگر اصفهانی چگونه جانبدارانه علیه سایپا صحبت كرد و گفت كه نمی‌داند چه بلایی سر سایپا آمده است. ما در حالی لیگ را آغاز كردیم كه نسبت به فصل گذشته‌اش 17 ، 18 تغییر داشتیم. یك سری از این تغییرات خواسته بود و یك سری ناخواسته. بعضی بازیكنان به لحاظ تكنیكی، تاكتیكی یا حتی اخلاقی به كار ما نمی‌آمدند كه خواسته از تیم ما جدا شدند و بعضی دیگر از بازیكنان كه فصل قبل از آن با رقم‌های بسیار بالا به سایپا آمده بودند، افزایش بیش از صد درصدی رقم قراردادشان را طلب كردند كه به اجبار این بازیكنان هم از ما جدا شدند.

وی افزود: پس از باخت به ذوب آهن دو بازی پشت سر هم را بردیم. به هر حال عملكرد بدی نداشتیم. شما می‌دانید كه در طول فصل ممكن است یك تیم در بعضی مواقع با بازی‌های دشواری روبه‌رو شود. من پیش‌بینی این روزهای سخت را كرده بودم و دقیقا هم همین اتفاق افتاد. پس از گذشت آن روزهای سخت توانستیم مقام هشتم را به دست آوریم. حتی می‌توانستیم ششم شویم. حتی اگر یك سری اشتباه‌های داوری نبود، سایپا می‌توانست جزو 4 تیم اول لیگ باشد.

مایلی كهن در پاسخ به این سوال كه در طول فصل مطرح شد كه شما رابطه خوبی با مدیران باشگاه سایپا ندارید، گفت: در كشور ما تا دلتان بخواهد شایعه وجود دارد اما آن چیزی كه شایعه شده بود، تا واقعیت تفاوت داشت. این‌ها همان بده بستان‌های جاری است كه در بیشتر امور اجتماعی كشور وجود دارد. فوتبال هم از این قاعده مستثنی نیست. در ایران تعداد زیادی سایت و شبكه خبری فعالیت می‌كنند و ما از این شایعه‌ها بسیار می‌شنویم. خیلی سخت است كه اگر كسی بخواهد با فردی كه دروغی را مطرح كرده برخورد كند.

مایلی کهن سرمربی سایپا

وی ادامه داد: در طول فصل فشاری روی ما وجود نداشت و بازیكنان هم صادقانه عمل می‌كردند. ما از هر فرصتی برای كسب آمادگی استفاده كردیم و هیچ چیز را به قضا و قدر نسپردیم. اگر در یك بازی می‌باختیم سعی می‌كردیم تمرین‌ها را بهتر و بیشتر و تخصصی‌تر كنیم. خوشبختانه پس از آن دیدارهای سخت، نتایج ما فوق‌العاده خوب شد. در شرایطی كه بعضی از آقایان جشن ماندگاری در لیگ می‌گیرند اما سایپا با كمترین هزینه ممكن مقام هشتمی لیگ را به دست آورد. من به صراحت می‌گویم كه سایپا كمترین هزینه را در لیگ انجام داد. با این حال من با واقعیت‌ها زندگی می‌كنم. حتی اگر این واقعیت‌ها به ضررم باشد و باید بگویم بر خلاف آن چیزی كه می‌گویند تیم سایپا تیم جوانی است، این صحت ندارد. تیم ما مركب از باتجربه‌ها و جوان‌هاست و حتی تعداد باتجربه‌هایش بیشتر است. با توجه به تجربه‌ای كه دارم می‌گویم این بازیكنان باتجربه هیچ گاه چوب لای چرخ بازیكنان جوان نگذاشتند و حتی به آن‌ها كمك كردند و الگوی فنی و اخلاقی خوبی برای جوان‌ها بودند. آن‌ها نه تنها حرفه‌ای تمرین كردند بلكه حرفه‌ای تغذیه و استراحت كردند و این از عوامل اصلی موفقیت ما در این فصل بود.

مایلی كهن در پاسخ به این سوال كه آیا فصل بعد در سایپا می‌مانید یا خیر، گفت: در مدتی كه در سایپا بودم نه من مشكلی با مدیران سایپا داشتم و نه آن‌ها با من مشكلی داشتند. هیچ نگرانی بابت ماندن یا رفتن ندارم. سایپا ارث پدری‌ام هم نیست. هر زمان بگویند برو، دست‌شان را می‌فشارم و می‌روم و هر موقع هم بگویند بمان، باز هم همین كار را انجام می‌دهم. در حال حاضر 18 تیم لیگ برتری در مسابقه‌ها حضور دارند و مثل بعضی از دوستان نیستم كه می‌گویند از 20 تیم پیشنهاد داریم!

وی ادامه داد: زمانی كه یك سال و نیم قبل به سایپا آمدم، سایپا در نیم فصل نخست از 17 بازی 16 امتیاز گرفته بود و یكی از كاندیداهای سقوط بود اما در نیم فصل دوم كه ما به سایپا آمدیم، با وجود این كه كار همیشه در نیم فصل دوم سخت‌تر است سایپا 25 امتیاز گرفت و در لیگ ماند. سال قبل از حضور ما در سایپا، دوستانی كه تیم را بسته بودند، دو و نیم تا سه برابر بیشتر از آن چیزی كه ما در سال بعد از آن هزینه كردیم، خرج كرده بودند. ما با یك یا دو سوم هزینه‌ی آن‌ها توانستیم سایپا را هشتم كنیم. در مجموعه‌ای كه كار كردم، احترام متقابل از پایین‌ترین تا بالاترین سطح وجود داشت.

وی افزود: ما حتی بیشتر از خودمان به فكر حفظ چمن باشگاه بودیم. زمانی كه به سایپا آمدم قرار بود یك میلیارد تومان برای ساخت اساسی چمن زمین تمرین هزینه شود اما من با توجه به تجربه‌ای كه داشتم، به"سجادی" مدیرعامل وقت آن زمان سایپا گفتم كه انجام یك كار اساسی بسیار خوب است اما با ترمیم همین زمین چمن می‌شود، تمرین‌های خوبی را بر روی آن زمین انجام داد. همین اتفاق هم افتاد و یك سری باغبان كاردان به خوبی به وضعیت چمن رسیدند. سال قبول 10 تا 20 میلیون برای چمن هزینه كردیم و امسال هم شاید همین حدود هزینه شود و در حال حاضر سایپا یكی از بهترین زمین چمن‌ها را دارد. حتی ما در سفرهایمان هم به دنبال این بودیم كه حداقل هزینه را انجام دهیم. می‌بینیم كه بعضی از آقایان به دنبال كاهش هزینه هستند اما وقتی تیم شان به سفری داخلی یا خارجی می‌رود به غیر از تیم، صد نفر همراه دارند.

محمد مایلی کهن

مایلی كهن درباره رقم‌های نجومی‌ای كه این روزها در فوتبال ایران برای جذب بازیكنان و مربیان پرداخت می‌شود، گفت: ما هنوز فوتبال را به معنای واقعی‌اش درك نكرده‌ایم. هیچ اراده‌ای هم برای این مساله وجود ندارد كه بتوانیم به معنای واقعی از فوتبال در تمامی زمینه‌ها استفاده كنیم. متاسفانه در ایران به فوتبال تنها به عنوان یك بازی نگاه می‌شود. بیشتر باشگاه‌های ما از پول دولت خرج می‌كنند اما وقتی مدیر باشگاه دولتی ما به تلویزیون می‌رود و می‌گوید كه چرا به ما حق پخش داده نمی‌شود این نشان دهنده ناآگاهی آن مدیر است. وقتی باشگاهی كه نه دولتی است و نه صنعتی،‌ سالی 10 میلیارد تومان از سازمان تربیت بدنی می‌گیرد، باز هم می‌گوید چرا حق پخش به ما داده نمی‌شود.

وی به رقم‌های بالایی كه برای جذب بازیكنان خارجی پرداخت می‌شود اشاره كرد و به ایسنا گفت: سال قبل دو بازیكن خارجی كه هم‌اكنون در پرسپولیس هستند، از سوی یك مدیر برنامه برای حضور در سایپا به من پیشنهاد داده شد و رقم آن‌ها بین تا 150 تا 170 هزار دلار بود اما من گفتم كه در كشورمان آن قدر بازیكن خوب وجود دارد كه می‌توان از آن‌ها استفاده كرد. وجدانم اجازه نمی‌داد كه از این بازیكنان خارجی استفاده كنم در حالی كه تا پایان فصل هم چهار جای خالی داشتم. ما می‌توانستیم آن‌ها را با 150 و 170 هزار دلار به سایپا بیاوریم اما این كار را انجام ندادیم. پس از آن دیدیم كه همین بازیكنان با 400 هزار دلار سر از پرسپولیس درآوردند. می‌بینید كه هیچ حساب و كتابی نیست براحتی هم آقایان بدون این كه بازخواست شوند، جابه‌جا می‌شوند. این به خاطر این است كه مدیران ما با مسائل آشنا نیستند و البته مسائل دیگری وجود دارد كه نمی‌خواهم آن‌ها را باز كنم.

سرمربی سایپا ادامه داد: مشكل ورزش و بویژه فوتبال ما در این است كه مدیر متخصص كم داریم. قسم می‌خورم كه در رشته‌ای كه من در آن فعالیت می‌كنم بیش از هر جای دیگری به متخصص نیاز دارد. سال گذشته كه تمام امور سایپا از جمله بحث نقل و انتقالات در اختیار خود من بود توانستم با ابراهیم میرزاپور كه سال قبل از حضور من با قرارداد 240 میلیون تومانی به سایپا آمده بود، قراردادی 160 میلیون تومانی ببندم. البته او به من محبت داشت و ما حرف همدیگر را می‌فهمیدیم. سال قبل قرارداد انصاری فرد و امین منوچهری و شیخ ویسی یك ساله بود اما ما قرارداد آن‌ها را یك سال دیگر تمدید كردیم این به خاطر این است كه من كارم را بلدم و نسبت به پولی كه باشگاه می‌خواهد خرج كند احساس مسوولیت دارم. شاید اگر بخواهم برای خودم خرج كنم از این كه چانه‌زنی كنم خجالت بكشم اما برای باشگاه چانه‌زنی می‌كنم تا بهترین جنس را با ارزان‌ترین قیمت بخرم.

مایلی كهن افزود: مدیران در باشگاه‌ها عوض می‌شوند و مدیر بعدی كه می‌آید مدیر قبلی را تخطئه می‌كند. با رفتن یك مدیر تمامی كارمندان باشگاه عوض می‌شوند. آیا این‌ها هزینه‌بر نیست؟ این‌ها مواردی است كه باعث افزایش رقم قرارداد بازیكنان و مربیان می‌شود. طبیعی هم است كه این افزایش قیمت‌ها به نفع برخی آقایان است. چرا ما همیشه در محكمه‌های بین‌المللی بازنده هستیم. دلیلش این است كه مدیران ما با موارد، آشنایی ندارند و برای باشگاه‌هایشان وقت نمی‌گذارند. مدت‌هاست كه بحث دو شغله‌ها مطرح است. اما من می‌خواهم این را بگویم اگر همه تنها دو شغل‌ داشتند، كسی در این مملكت بیكار نبود. ما مدیرانی را می‌بینیم كه ده تا بیست شغل دارند و از بیشتر این پست‌ها حقوق می‌گیرند. آن‌ها مگر چقدر وقت دارند؟

مایلی کهن سرمربی تیم فوتبال سایپا

وی با اشاره به بحران اقتصادی دنیا گفت: تنها سازمان‌های سودده در دنیا، فیفا و یوفا هستند كه نه تنها در این بحران اقتصادی ضرر نكردند بلكه میلیاردها دلار درآمد داشتند. شما ببینید كه كشورها چگونه برای گرفتن میزبانی جام جهانی تلاش می‌كنند. وقتی بكام نماینده انگلیس می‌شود تا میزبانی جام جهانی را بگیرد، معنای این حركت چیست؟ آن‌ها می‌دانند كه تنها چیزی كه باعث بالا رفتن شخصیت كشورشان می‌شود و درآمد زیادی را برای كشورشان به همراه دارد، همین گرفتن میزبانی جام جهانی است.

مایلی كهن ادامه داد: چیزی كه در كشور ما مد شده، این است كه برخی از این آقایان خودشان را طلبكار می‌دانند. كسی كه قبلا سوراخ موش می‌خریده، پول هنگفت گرفته و با این وجود، سر مردم و كشور منت می‌گذارند. ما مدیون مردم كشور هستیم.

وی با اشاره به دیدار اینترمیلان و بایرن مونیخ در لیگ قهرمانان اروپا گفت: در این بازی باشكوه، دیدیم كه خانواده چقدر برای بازیكنان و مربیان مهم هستند. مورینیو بچه‌اش را بر روی دوشش گرفت. این یعنی این كه خانواده در جامعه اروپایی اهمیت دارد و این كار را بدون كوچك‌ترین تظاهر انجام می‌دهند. اما در این جا خیلی از رفتارها و تظاهرها باعث شده تا ما از مذهب دور بمانیم. من مایلی كهن به ائمه قسم می‌خورم اما طور دیگری عمل می‌كنم. اسلام برای دقیقه به دقیقه ما برنامه دارد اما وقتی ما به كاری تظاهر می‌كنیم و رفتارمان به گونه‌ای دیگر است، آن جوان و نوجوان فكر می‌كند كه ایراد از اسلام است. بازیكن گل می‌زند و پیراهنش كه زیر آن اسم ائمه نوشته شده را بالا می‌زند، اما در عمل و رفتارهای اجتماعی به گونه‌ای دیگر عمل می‌كند. این هم به دلیل این است كه ما یك سری آدم ساده‌اندیش داریم كه به این تظاهرها خیلی توجه می‌كنند. وقتی كسی این كار را انجام می‌دهد، به دین خیانت كرده است. شاید این حركت برای او منافع فردی به همراه داشته باشد، اما در كل به دین ضربه می‌زند و این باعث می‌شود كه غم‌باد بگیریم و تیروییدمان را عمل كنیم. اگر بخواهم در این باره صحبت كنم باید تا صبح به مصاحبه‌ام با شما ادامه بدهم و باز تنها خودم را اذیت كرده‌ام.

سرمربی سایپا ادامه داد: اگر نرخ بازیكنان و مربیان بدون تناسب بالا برود، شك نكنیم كه به دلیل بی‌لیاقتی آدم‌هاست. ما در یك مقطعی گفتیم بحث دوپینگ را جدی بگیرید. بیایید حتی از پسر من هم آزمایش دوپینگ بگیرید. بعد بحث تبانی را پیش كشیدیم و دیدید كه چه اتفاقی افتاد. مگر حرف‌های ما درباره دوپینگ و تبانی اشتباه بود؟ اما بعد از مدتی قضیه ماست‌مالی شد و دیگر كسی پیگیر قضیه نشد.

محمد مایلی کهن

مایلی كهن در پاسخ به این سوال كه كفاشیان به عنوان رییس فدراسیون فوتبال مدعی است، ناپاكی در فوتبال ایران وجود ندارد و كسانی كه بحث ناپاكی را مطرح می‌كنند، باید ایراد را در خودشان ببینند به ایسنا گفت: در كشوری مثل ژاپن وقتی مدیری متخصص بنا به دلایلی اشتباه می‌كند، این اشتباهش وجدان او را به درد می‌آورد، به طوری كه بر اساس یك رسم قدیمی، آن مدیر خودكشی می‌كند. من در شش ماه اول حضور علی آبادی در سازمان تربیت بدنی از علی آبادی خواستم حالا كه متوجه شده ورزش به مدیر آشنا و متخصص نیاز دارد، به خاطر مردم و خدمت به رییس جمهور، استعفا بدهد و برود تا این استعفا در تاریخ ماندگار شود. حالا هم خواهشم از كفاشیان این است كه چنین كاری انجام بدهد. كفاشیان از بد حادثه رییس فدراسیون فوتبال شده است. اگر حرف من غیر منطقی است بگویید. در یك مقطعی به او گفتند ثبت نام كن. قرار بود علی آبادی رییس فدراسیون فوتبال شود. جزو دستور بود كه كفاشیان و شهنازی كاندیدا شوند. پس از آن كه فیفا به علی آبادی اجازه حضور در انتخابات را نداد، قرعه به نام كفاشیان افتاد و او از بد حادثه رییس فدراسیون شد. كفاشیان كه علاقه‌ای نداشت به فوتبال بیاید اما قرعه به نام او افتاد. با وجود این كه مسوولان فدراسیون فوتبال می‌گویند عملكرد خوبی داشته‌اند و مثال می‌آورند كه دلیل این ادعا، انتخاب به عنوان بهترین فدراسیون فوتبال آسیا بوده است، خودشان كلاه‌شان را قاضی كنند. كفاشیان به این سوال پاسخ بدهد كه آیا انصافا حضور او در فوتبال باعث پیشرفت شده است؟ آیا باعث شده كه فوتبال ما در رده‌های بالایی فوتبال قرار بگیرد؟ آیا فوتبال ما توانسته از نظر اقتصادی روی پای خودش بایستد؟ و آیاهای بسیار دیگری كه وجود دارد.

مایلی كهن خطاب به كفاشیان گفت: آقای كفاشیان عزیز! و ای برادری كه سال‌هاست همدیگر را می‌شناسیم، به خاطر مملكت، به خاطر جوان‌ و پیر و به هر خاطر دیگری كه خودت فكر می‌كنی، از فدراسیون فوتبال استعفا بده و برو.

وی افزود: علی‌رغم همه زحمت‌هایی كه دولت در ورزش می‌كشد اما بروید ببینید كه مردم ما لنگ چه چیزی هستند. مساله همین دفع زباله‌ها معضل است. خوزستان كه بودم می‌دیدم كه چگونه زباله‌ها در خیابان‌ها تلنبار می‌شوند. دل من پر از درد و غم مردم است. وقتی رییس جمهور شخصا به شهرها و روستاها می‌رود، برای اینكه خودش از نزدیك با مشكلات مردم آشنا شوند، ما باید در این راه به دولت كمك كنیم. كمك ما چگونه می‌تواند باشد؟ به نظر من كمك این است كه وقتی ما را در جایی می‌گذارند كه جزو تخصص‌مان نیست، باید بگوییم كه ما این كاره نیستیم و كس دیگری را انتخاب كنیم. طی این دو دوره همه علاقه‌مندی دولت به ورزش را حس كردند و مثال آن، پیگیری امور ورزشگاه‌ها از سوی شخص رییس جمهور بوده است. اكنون بحث این است كه یك درصد بودجه سازمان‌ها به ورزش اختصاص پیدا كند. حتی صحبت از افزایش بودجه ورزش است. من یك چشمم به این قضیه خنده است و چشم دیگرم نگرانی است. نگرانی از این جهت كه با این پول خرج ورزش بی‌خود اضافه می‌شود. وقتی بازیكن می‌گوید من 600 ، 700 میلیون تومان برای یك فصل می‌خواهم به این خاطر است كه متوجه شده بودجه ورزش اضافه شده است. باشگاه باید از همین افزایش بودجه به این بازیكن پول بدهد. ما در ورزش كم پول نداریم و كمبود ما نیروهای متخصص دلسوز است.

تنظیم برای تبیان: رضا سیگاری