تبیان، دستیار زندگی
قائم مقام وزیر نیرو گفت: با توجه به شرایط موجود، شیوه های مصرف آب در کشور باید دگرگون شود و بخشی از این دگرگونی در حیطه عمل متولیان بخش آب است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آب نیست، آب بسته بندی بخورید

قائم‌مقام وزیر نیرو گفت: با توجه به شرایط موجود، شیوه‌های مصرف آب در کشور باید دگرگون شود و بخشی از این دگرگونی در حیطه عمل متولیان بخش آب است.

فرآوری: محسن جندقی - بخش اقتصاد تبیان
بحران آب

ستار محمودی با اشاره به شرایط کم‌آبی در کشور و لزوم برنامه‌ریزی بلندمدت برای تامین پایدار آب، اظهار داشت: پتانسیل میانگین سرانه آب در کشور ما حدود 1400 تا 1500 مترمکعب به‌ازای هر نفر در سال است، اما این رقم در کلان‌شهری همچون تهران حدود 300 مترمکعب است؛ این شرایط نگاه بلندمدت و مطمئنی را برای تامین آب در کشور طلب می‌کند.

وی با اشاره به طرح تفکیک آب بهداشتی و آب شرب، ادامه داد: این طرح نیز در همین راستا اجرا خواهد شد و برای انجام آن افزون‌بر تامین امکانات و بستر فنی، باید فرهنگ‌سازی لازم برای استفاده از آب‌های بسته‌بندی در بین مردم انجام شود.

قائم‌مقام وزیر نیرو از ضرورت مدیریت مصرف و تقاضا در بخش آب‌ سخن گفت و افزود: باید در این زمینه سرمایه‌گذاری لازم برای استفاده از روش‌ها و تجهیزاتی که مصرف‌کننده را به استفاده حداقلی از آب تشویق کند، انجام شود؛ چرا که هم‌اکنون حتی اگر مردم بخواهند مصرف خود را کاهش دهند، بسیاری از تجهیزات مورد استفاده آنها اجازه این کار را به مشترک نخواهد داد.

محمودی به وضعیت تامین آب شهرها در سال‌جاری اشاره کرد و گفت: امسال به‌دلیل خشکسالی حدود 517 شهر در شرایط سر به سر تولید و مصرف آب قرار داشتند که از این بین 12 کلان‌شهر با جمعیت حدود 23 میلیون نفر با سطوح متفاوت در شرایط تنش آبی بودند.

امسال به‌دلیل خشکسالی حدود 517 شهر در شرایط سر به سر تولید و مصرف آب قرار داشتند که از این بین 12 کلان‌شهر با جمعیت حدود 23 میلیون نفر با سطوح متفاوت در شرایط تنش آبی بودند.

وی ادامه داد: در این شهرها پایش مدوام آب انجام گرفت و وضعیت منابع موجود، میزان مصرف و اقدام‌های لازم برای مدیریت مصرف و کاهش هدررفت آب انجام گرفت و خوشبختانه با اقدام موثر شرکت‌ها، تابستان را بدون قطعی آب برنامه‌ریزی‌شده سپری کردیم.

سهم آب کشاورزی تا 2 هفته دیگر نصف می‌شود

مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی از نصف شدن سهم آب بخش کشاورزی توسط وزارت نیرو از مهر ماه همزمان با آغاز سال زراعی جدید خبر داد و گفت: در این شرایط حساس کنونی باید تولید محصولات کشاورزی و تامین امنیت غذایی را با در نظر گرفتن افزایش بهره‌وری آب ادامه داد.

محمدحسین شریعتمدار اظهار کرد: پیش از این از سوی وزارت نیرو اعلام می‌شد سالانه 85 تا 90 میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که مسئولان این وزارتخانه اعلام کردند از سال زراعی آینده - مهر ماه - نهایتا باید روی حدود 50 میلیارد تومان آن برای تولید محصول کشاورزی حساب کنیم.

آمار وزارت نیرو چندان مورد تایید نیست

وی با بیان این‌که براساس آمارهای اعلام شده سال گذشته حدود 92 میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی مصرف شده است، افزود: گرچه میزان آمار اعلام شده از سوی وزارت نیرو چندان مورد تایید نیست چرا که این میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی در سال‌هایی که خشکسالی وجود داشته و آب رودخانه‌ها به شدت کاهش یافته است نیز همین میزان اعلام می‌شد؛ بنابراین می‌توان گفت این آمار مورد مناقشه است.

برنامه‌های بخش کشاورزی برای مقابله با بحران آب

مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی گفت: در شرایط حساس کنونی باید الگوی کشتی را تعریف کنیم تا براساس بهره‌وری بیشتر آب باشد و برهمان اساس باید برنامه‌ کشت را عملی کنیم.

شریعتمدار ادامه داد: یکی دیگر از راه‌هایی که می‌توان برای افزایش بهره‌وری آب در بخش کشاورزی آن را مدنظر قرار داد این است که از تکنولوژی‌های امکان‌پذیر استفاده کنیم تا راندمان بیشتری در برابر آب داشته باشیم. همچنین تغذیه مناسب، کنترل به موقع آفات و بیماری‌ها، استفاده از مکانیزاسیون مناسب و غیره از دیگر راهکارها برای رسیدن به این هدف است.

گرچه میزان آمار اعلام شده از سوی وزارت نیرو چندان مورد تایید نیست چرا که این میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی در سال‌هایی که خشکسالی وجود داشته و آب رودخانه‌ها به شدت کاهش یافته است نیز همین میزان اعلام می‌شد؛ بنابراین می‌توان گفت این آمار مورد مناقشه است.

اجرای استراتژی آب مجازی برای مقابله با بحران آب

مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: یکی‌ دیگر از راه‌های مهمی که در جهان به عنوان مقوله‌ی مهمی برای مقابله با بحران آب و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی مدنظر بوده آب مجازی است؛ به گونه‌ای که براساس این استراتژی باید منابع آبی در هر کشوری صرف تولید محصولی شود که از نظر اقتصادی درآمد بیشتری را به همراه دارد و کمبود محصولات دیگر باید از طریق واردات تامین شود.

واردات 20 میلیارد مترمکعبی آب مجازی در هر سال

شریعتمدار اظهار کرد: در ایران سالانه بین 18 تا 20 میلیارد مترمکعب آب از طریق واردات محصولاتی مانند گندم، برنج، دانه‌های روغنی، ذرت و غیره وارد می‌شود و این بدین معنی است که اگر بخواهیم این محصولات را در کشور تولید کنیم باید به همین میزان آب در کشور مصرف کنیم.


منابع: ایسنا، فارس

 کم آبی و روشهای آبیاری کشاورزی

 بحران آب جدی است

 آب، خشکسالی و تعیین قیمت